luni, 10 noiembrie 2014

Din lumea unei dansatoare orientale perseverente....

Sunt dezamagita de nivelul dansului oriental din Romania, de pretentiile si vedetismele unor personaje de sex feminin care nu au participat in viata lor la un seminar de dans oriental (personaje care se inmultesc in fiecare zi in orasele Romaniei), care castiga bani folosindu-se de numele acestui dans, denigrandu-l in cel mai oribil mod posibil, de parerile si prejudecatile publicului necunoscator, avid de comercial, de numarul atat de redus de participante la cursuri de dans oriental, care le pot aduce atata armonie si echilibru in suflet si in corp, de frustrarile pe care le traiesc zilnic cand ma confrunt cu clipuri cu femei sumar imbracate in niste costume pe care incorect le numesc "costume de dans oriental", aproape dezbracate de fapt, care fac miscari vulgare, care creeaza confuzie si antipatie in randul unor oameni, care poate ca in alt context ar admira si aprecia comunitatea pe care incercam sa o cream.

Si in acelasi timp sunt atat de invidioasa pe tarile europene care au deja de cativa ani renume in lumea dansului oriental (Italia, Ungaria, Spania, Grecia, etc...), unde au loc zeci de festivaluri anual, unde exista mii de dansatoare si instructoare care au atatea posibilitati de a se instrui permanent si de a isi imbunatati cunostintele si de a evolua. Le invidiez cand observ si dorinta lor de a dansa, ambitia cu care muncesc, dar si puterea financiara a acelora dintre ele (care nu practica acest dans pentru "a face bani", ci pentru a se bucura de tot ce inseamna aceasta lume plina de bucurie si magie), datorita carora exista cerere, si datorita carora exista posibilitatea desfasurarii unor adevarate spectacole unde renaste magia dansului oriental, mai ales din Egipt. Astfel apar sute de instructori atat de talentati, mii de coregrafii si aparitii in spectacole, mii de ore de seminarii si workshopuri de dans oriental, de care noi nu vom avea parte niciodata, pe care cateva dintre noi ni le-am dori atat de mult, dar nu avem acces la ele decat daca ne golim buzunarele pentru a calatori in tarile respective, si asta fiindca suntem atat de putine incat nu ne permitem sa ii aducem aici.

Si astfel ramanem cu sacrificiile facute pentru vise mari, dorinta de a cultiva arta, de a ii cunoaste macar pe acei artisti pe care ii admiram din tot sufletul, de a incerca macar un pic din bucuria pe care ei o au cand transmit atator mii de femei bucuria acestui dans, in timp ce in alta lume paralela pe scenele autohtone fetele "se produc" vizibil, peste tot, unde vezi cu ochiii, in fiecare sambata seara intr-un restaurant, noaptea la emisiuni fara valoare, pe YouTube in clipuri jenante, promovate de agentii de evenimente dubioase, intr-un mod cat se poate de trivial, lasand un gust amar in sufletul acelora dintre noi care inca mai viseaza cu foarte multa perseverenta....

3 comentarii:

  1. Ai dreptate, Elmas, din pacate suntem in lumea a III-a si la capitolul dansului si culturii orientale in Romania. Probabil, ca si in cazul evolutiei drumurilor si soselelor, a constructiilor, tehnologiei, relationarii inter-umane, psihologiei, etc, vom ajunge peste cateva decenii bune sa ne bucuram si noi de o cultura a romanilor in ce priveste aceasta forma de arta, de festivaluri de Dans Oriental cu prezenta internationala, de mai multe scoli de dans, de artiste autentice care sa performeze la nunti si la TV si de posibilitatea unei cariere in acest domeniu pentru cele pasionate, care se instruiesc suficient de mult si care iau aceasta forma de arta in serios.

    Dar, pana atunci, nu ne ramane decat sa visam si sa zburam peste hotare de fiecare data cand simtim nevoia de calitate in domeniul dansului oriental.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu toate acestea, ma bucur ca ne avem unele pe altele si putem sa ne bucuram impreuna totusi de acel dram de armonie pe care ni-l aduce dansul oriental. Chiar daca sunt putine, evenimentele si spectacolele organizate de scolile unde se practica dans oriental autentic in Romania sunt o ocazie de a ne vedea, cunoaste mai bine si de a mari comunitatea acestui dans. Deja am capatat experienta si sper ca in timp lucrurile se vor mai echilibra. Iti multumesc pentru sustinere si solidaritate!

    RăspundețiȘtergere