duminică, 17 ianuarie 2016

Satisfacția viselor împlinite prin dans - partea II


Așa cum am promis, revin cu un alt capitol important al călătoriei pe care dansul oriental mi-o va oferi în curând.

O călătorie ce de această dată traversează țara noastră învecinată Bulgaria.

În perioada 29-31 ianuarie 2016 am bucuria și onoarea de a participa la un eveniment deosebit de important pentru comunitatea dansului oriental din Bulgaria. Evenimentul se numește NUR Sofia și se află la a 3-a ediție având drept invitate două dansatoare și instructoare internaționale absolut magnifice, de la care abia aștept să "fur" cât mai multe.

Evenimentul este organizat de Cvetina Danova și Milena Videnova, două reprezentante ale stilului de dans oriental egiptean, datorită cărora comunitatea acestui dans a avut o evoluție fantastică în țara vecină.

Cvetina Danova este una dintre cele mai talentate dansatoare din Bulgaria, câștigătoare a numeroase premii internaționale, printre care un binemeritat loc 3 chiar în România, la prima ediție a concursului Oriental Dream (în cadrul Festivalului Oriental Dream) și marea câștigătoare a concursului Oriental Passion din Atena - categoria Solo Adult în 2014. O dansatoare pe care o admir enorm pentru trăirea pe care o manifestă pe scenă și pentru stilul egiptean care îi definește mișcările. Milena Videnova, o frumoasă dansatoare și instructoare de dans oriental, care și-a fondat propria școală în Sofia, participantă la numeroase festivaluri și concursuri internaționale este de asemenea dansatoare de dans contemporan și balet, o persoană optimistă, entuziastă și foarte muncitoare.

După ce le-am anunțat despre dorința mea de a participa la acest eveniment, am fost plăcut surprinsă și onorată de a fi invitată să fac parte din spectacolul lor pe scena unui teatru important din Sofia. Bineînțeles că am acceptat cu cea mai mare plăcere. Evenimentul va avea practic două spectacole, unul pe scena acestui teatru și celălalt într-un cadru un pic mai destins, dar cu public la fel de numeros, într-un restaurant din Sofia.

Bucuria mea este de două ori mai mare fiindcă m-a motivat să repet o mare parte din ceea ce am învățat la ultimul festival la care am participat în Atena (despre care vă voi vorbi în următoarele postări). Drept urmare, voi avea două reprezentații, una pe melodia romantică a artistului Wael Kfoury - Ya Dalli Ya Rouhi, coregrafia fiind marca elegantei și simpaticei Leila din Serbia, iar cealaltă pe o melodie clasică egipteană, un Mejanse (prima intrare de-a lungul spectacolului unei dansatoare orientale) pe o coregrafie excepțională a dansatorului grec Prince Kayammer.

Wael Kfoury - Ya Dalli Ya Rouhi


De ce spun că m-a motivat? Deoarece ocaziile de a performa în fața unui public numeros pe o scenă și de a transmite acel "feeling" egiptean (datorită căruia de fapt practic această formă de dans) sunt foarte rare în România sau pe scenele autohtone. Acest lucru se întâmplă deoarece publicul nostru își dorește comercial, spectaculos fizic, forme aproape de perfecțiune (așa cum e ea văzută de generația contemporană). Foarte rar publicul de la noi vede dincolo de superficial și trăiește odată cu dansatoarea lăsându-se purtat de valoarea artistică a momentului.

Dar lăsând la o parte teoria receptivității publicului românesc, o altă mare provocare și împlinire personală va fi pentru mine faptul că instructoarea de la care am învățat una din coregrafii va fi prezentă la eveniment. Și voi avea onoarea de a dansa pe aceeași scenă cu ea. Este un sentiment de satisfacție destul de greu de descris când ajungi lângă aceia pe care îi admiri și poți să îi cunoști personal, și cu atât mai mult să dansezi atât de aproape de ei. Este WOW!

Așadar, evenimentul are ca invitate 2 instructoare de talie mondială, ce vor susține 4 workshopuri, ale căror tematici mă entuziasmează tare mult. Acestea sunt Leila din Serbia și Magda Monti din Cairo. Două adevărate maestre ale tainelor acestui dans, de la care voi descoperi alte lucruri noi, pe care îmi doresc să le împărtășesc mai departe cu elevele Studioului de Dans Oriental Elmas.

Leila of Serbia
Magda Monti of Cairo

Programul arată așa:
VINERI 29.01
19:30 - Spectacol de Dans Oriental Nur pe scena Teatrului Modern din Sofia

SÂMBĂTĂ 30.01:
12:00-13:30 - Tehnică și combinații cu Leila
14:00-16:30 - Drum solo cu Magda 

20:00 - Petrecere de Dans Oriental

DUMINICĂ 31.01:
11:00-13:30 - Shaaby cu Magda
14:00-16:40 - Tarab cu Leila


Mai jos puteți vedea afișul evenimentului:





și afișul spectacolului:



Pentru cine e interesat, evenimentul FB îl puteți găsi la link-ul de mai jos:


Spectacol Dans Oriental Sofia Bulgaria - 29 ianuarie 2016



Așa că ma înarmez cu răbdare, cu motivație din plin și cu mult chef de dans. Nu pot să nu recunosc cât de mult admir și invidiez în sensul pozitiv toate evenimentele ce au loc în Bulgaria în mod constant în ultimii ani. Comunitatea dansului oriental este susținută și evolueză acolo, există un echilibru de pe urma căruia au de profitat toate dansatoarele care doresc să se instruiască și să devină din ce în ce mai bune în ceea ce fac. 

Nu îmi rămâne decât să sper că acest lucru se va vedea și în țărișoara noastră într-un timp cât mai scurt. Până atunci, mai dăm un pic din coate și mai construim puțin câte puțin cu resursele pe care le avem. 

Dintre aceste resurse, PASIUNEA rămâne momentan pentru noi cea mai puternică și cea mai valoroasă.





2 comentarii:

  1. Mult succes Elmas, sa traiesti momentele din plin! Si sa ne impartasesti si noua la curs ce-ai invatat! :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Cu drag impartasesc la curs tot ce stiu, in special cu acelea dintre voi care sunt constiincioase si isi doresc sa invete si sa evolueze!

    RăspundețiȘtergere