miercuri, 26 decembrie 2018

File de sfârșit de 2018


Au trecut cam 4 ani de nd am așternut gânduri pe aceste file de blog. La sfârșit de an 2018 simt să o fac din nou, pur și simplu pentru că anul 2018 a fost unul plin de realizări, dezamăgiri, învățăminte, lecții, experiențe minunate. 

Au trecut mulți ani (vreo 12 cred) de când dansul oriental a pășit timid în viața mea. Am trecut prin atâtea etape de la elev, învățăcel, avansat (credeam eu), primele reprezentații pentru prieteni, primele momente pe o scenă, primele nunți, primele ore private, participări la festivaluri internaționale, instructor, profesor, primele eleve, grupe de intermediare, formarea unui grup de dans avansat, coregrafii proprii, alegerea modelelor umane pe care să le urmez în dans, reprezentații de dans cât mai profesioniste, participări la evenimente cu public larg, etc. Sunt în continuare într-o etapă de redescoperire și evoluție continuă, de căutare a echilibrului și măiestriei în dans.

Începând cu 2015, rezultatele pasiunii mele pentru arta dansului oriental au apărut și mi-au umplut sufletul de bucurie, mândrie, satisfacție. Sunt mulțumită și împlinită pentru că am ales o cale de la care nu mă voi abate, un drum ghidat de principii și respect pentru arta a ceea ce noi numim dans oriental. Multe festivaluri internaționale, 6 participări la competiții jurizate de artiști grei ai dansului oriental (Randa Kamel, Tito Seif, Mohammed Kazafy, Mercedes Nieto, Kamelia of Cairo, Khaled Mahmoud, Dina, Leila, Prince Kayammer, Anastasia Chernovskaya, Anna Borisova, Margarita Darina, etc.), workshopuri, cursuri săptămânale, module de dans cu tematici variate (shimmie, dans clasic, coregrafii de shaabi, baladi, saidi, oriental pop, dans cu voal, khaleegy, drum grup), inspirație de la profesorii mei de suflet și multă, foarte multă automotivare.

Este un drum frumos, lung, plin de greutăți, sacrificii și compromisuri personale, dezamăgiri, lecții de viață, dar este presărat cu momente de satisfacție maximă, de mulțumire și împlinire, de armonie și echilibru, de iubire onestă față de ceea ce faci și față de oamenii pe care îi întâlnești.

Cea mai palpabilă realizare individuală este, într-adevăr, obținerea locului 3 la competiția internațională din cadrul Oriental Passion Atena, Grecia, în anul 2015, un moment pe care îl prețuiesc tare mult fiindcă mi-a dat enorm de multă încredere în mine, m-a motivat și m-a determinat să continui cu toate forțele mele pentru a-mi păstra pasiunea. 

Cel mai fericit moment trăit împreună cu fetele de la grupa de avansate sub numele de Elmas Dance Group a fost obținerea locului 2 la competiția internațională din cadrul Festivalului Hezz Ya Wezz Sofia, Bulgaria, în anul 2017, un moment care pentru fete a însemnat aprecierea și confirmarea muncii și sârguinței lor de-a lungul timpului, orele de repetiții, implicarea, ambiția și perseverența în pasiunea pentru dansul oriental.

Iată cele 2 premii una lângă alta, despre care am vrut de mult să aștern câteva gânduri pe aceste file de blog. Este tare frumos să le ții în mână și să îți vină să împărtășești cu toată lumea această bucurie, să le mulțumești fetelor care au muncit cot la cot și l-au câștigat împreună. 
Aspectul cel mai important al activității este însă cel al cursurilor de dans oriental, constante, regulate săptămânale pentru fete, zilnice pentru mine, dar la nivel de ore și minute din perspectiva creativității, ideilor, gândurilor personale. Cu alte cuvinte, nu îmi stă capul decât la dans, la cursuri, la varietate, la a îmbogăți și înfrumuseța atmosfera, la a oferi și împărtăși ceea ce simt și în timpul simplelor clase de dans, indiferent că sunt pentru începătoare, începătoare 2, intermediare, avansate. 


De-a lungul anilor am cunoscut sute de femei, tipologii și caractere complet diferite. Am învățat de la fiecare în parte, am văzut evoluția celor care au rămas pe termen lung pasionate de dans oriental, m-am bucurat de prietenii strânse care s-au legat între fete, am observat cum veselia și buna dispoziție ne adună săptămână de săptămână în același loc. 

Și, așa cum spuneam la început, un astfel de drum este presărat și cu momente dificile, momente peste care înveți să treci cu sau fără ajutorul cuiva, lecții de viață, lucruri care nu îți sunt predate de nimeni, lucruri pe care le constați în relația cu cei din jur sau în relația cu tine, situații despre care nu credeai că se vor întâmpla sau decizii pe care nu credeai că le vei lua vreodată, schimbări de atitudine ale oamenilor în care ai încredere, ego-ul alimentat peste măsură al oamenilor pe care credeai că îi inspiri și îi influențezi pozitiv, situații prin care trebuie să treci cu mâhnire și cu sufletul dezamăgit, dar cu diplomație, cu soluții și gânduri pozitive.

Pentru că viața înseamnă relaționare cu oameni iar viața se oglindește în dansul nostru. Dansul nostru se definește prin personalitatea noastră. Și orice nemulțumire sau supărare avem în viața de zi cu zi (pe noi sau pe ceilalți), acestea se manifestă în mișcările noastre, în corpul nostru mai relaxat sau mai încordat, în imaginea pe care o creăm și în energia pe care o purtăm cu noi și în dans. 
 


(o mică paranteză importantă)

Și pentru că mă aflu la acest capitol și mă preocupă în ultimele săptămâni fix aceste gânduri, aș vrea să aștern aici în câteva rânduri ceea ce cred eu că am învățat despre ce nu trebuie să lipsească din atitudinea unei dansatoare orientale (implicit a unui artist) de-a lungul parcursului său artistic. 

Consider că cel mai important lucru aici trebuie să fie modestia. Când spun modestie, vreau să spun “fără vanitate”, “fără ego“. Cred că o atitudine cât mai onestă, cât mai sinceră, cât mai lipsită de ego, dă valoare personalității unui artist. Da, avem nevoie de confirmarea publicului și a celor din jur, dar nu aceasta este calea de a o obține. Dimpotrivă, după părerea mea, un ego prea puternic slăbește confirmarea din exterior și dăunează exemplului, modelului pe care dorim să îl reprezentăm pentru alții. Pentru că dance is to express, not to impress”. Dansul înseamnă altruism, toleranță și răbdare. Dansul oriental (mai ales pentru că este pentru femei) înseamnă să lăsăm răutatea deoparte, să ne dezbrăcăm de supărări și să ne armonizăm energiile fiindcă rezultatul este fabulos.

Am început să observ de-a lungul experienței mele în timp anumite schimbări de atitudine care mă preocupă. Și mă simt deseori provocată de ele, așa că vin cu o întrebare - provocare pentru toate acelea dintre voi care studiază dansul oriental și își doresc să evolueze nu numai la nivel tehnic, cât și la nivel uman, indiferent de nivelul la care sunteți. Întrebarea aș vrea să v-o adresați vouă în sufletul vostru și să vă răspundeți tot vouă, individual, dar cât mai onest.

Ce imagine preferați să aveți în fața celor care vă privesc cu încredere și admirație? Ce fel de model, ce fel de exemplu vreți să transmiteți mai departe? O imagine de „încrezut“, „arogant“, “înfumurat“,“cu nasul pe sus“? Sau imaginea de modestie, fără pretenții, a unui artist cu sufletul mare, tolerant, care apreciază valoarea și iubește, admiră și respectă parcursul și evoluția celor aflați pe același drum cu el? Nu vorbim despre așteptările de la oameni care nu au aceleași valori cu noi, care ar trebui doar ignorate, ca să nu rănească și să nu consume energie în van.

Așadar, bucuria mea ar fi să văd cum toate acelea dintre voi care se află pe același drum împreună unele alături de celelalte, dar și pe același drum cu mine își doresc să fie un exemplu, un model pentru cele care vin din urmă. Și m-aș bucura teribil de mult să văd cum veți răspunde cu iubire, admirație, toleranță și o „îndrăgire“ onestă tuturor acelora care vă privesc cu încredere și admirație. Să lăsați vanitatea, ego-ul deoparte și să le iubiți pe cele din jurul vostru sincer și din suflet pentru calitățile pe care le au și toate lucrurile frumoase care le reprezintă. Doar atât. Va fi suficient pentru a armoniza orice energie și pentru a găsi echilibrul într-un grup de femei inteligente și frumoase, în primul rând pe interior. Restul va veni de la sine. 


Anul trecut și anul acesta am fost deseori întâmpinată la sală cu surprize oneste, sincere, din suflet. De la fete cu un suflet mare care s-au gândit la mine, cu bucurie în ochi, cu zâmbete pe buze, cu sinceritate în suflet, de la oameni cu mult bun simț și modestie. O comunitate mică de fete minunate în care vreau să cred că se regăsește câte o bucățică, câte o părticică din mine.


O petrecere surpriză, un tort cu imaginea mea pe el, un buchet de flori, 
cel mai frumos cadou primit de ziua mea, o ramă digitală pe al cărui card de memorie se află toate fotografiile frumoase alături de ele, la care uneori privesc și zâmbesc minute în șir,
 

o adevărată epistolă de la o elevă specială pe care simt că am inspirat-o și pe care o simt întotdeauna alături de mine,
un album cu fotografii și cuvinte de mulțumire și apreciere, în care fiecare din fete au scris câte un gând pentru mine,

ultima surpriză minunată de Crăciun, 3 rame pictate manual de o domnișoară cu o inimă și cu un suflet mare pe care cred că o voi revedea destul de des în următoarea perioadă. 


Cum poți să nu te simți fericit și împlinit când femei minunate, valoroase, îți comunică faptul că ai devenit o inspirație pentru ele, că „le-ai schimbat viața“, că au descoperit o pasiune care le dă încredere în ele după ce te-au cunoscut, că le motivezi și că le ajuți să se redescopere? Sunt recunoscătoare că datorită dansului oriental am cunoscut oameni de nota 1000, oameni de la care am învățat atât de multe, oameni care mi-au fost alături, m-au sprijinit, mi-au dat încredere și m-au motivat să continui cu aceeași pasiune. 

Și cu gânduri bune voi încheia aceste file de sfârșit de an, urând tuturor Sărbători Fericite și un An Nou plin de bucurii. Iar referitor la dansul oriental vreau doar să vă spun tuturor celor care mă aud și mă înțeleg: oriunde ați ajunge, indiferent că rămânem la stadiul de hobby, dans de plăcere, începători, avansați, semiprofesioniști sau orice alt nivel, nu uitați niciodată de unde ați plecat și de ce ați început să dansați. Ați făcut-o pentru că acolo s-a regăsit sufletul vostru, așa că nu vă trădați sufletul și rămâneți pe aceeași cale pe care ați pornit, lăsați vanitatea și ego-ul deoparte și urmați o cale a modestiei, a onestității, a autenticității și a respectului față de valorile acestei arte.  
  Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu